Dos Maderas: Jeden rum, dva světy
Rum je v současnosti jednou z nejpopulárnějších a současně nejrychleji rostoucích alkoholových kategorií. Skutečný rum je destilovaný z cukrové třtiny, respektive z čerstvé štávy z cukrové třtiny nebo ze třtinové melasy. Hlavně z tohoto důvodu jsou nejvýznamnější výrobci rumů právě z oblastí, kde je vhodné podnebí pro pěstování cukrové třtiny s co nejvyšším obsahem cukru. Nejznámějším regionem s velmi bohatou tradicí výroby rumu je karibská oblast. Rumy Dos Maderas jdou ale při výrobě ještě dále a propojují na první pohled dva odlišné světy. Jsou totiž nejen ukázkou prvotřídního karibského rumu, ale navíc jej propojují s jihošpanělským městem Jerez de la Frontera proslaveným svými vinnými sklepy, ve kterých zraje prvotřídní sherry a brandy.
„Nápad vytvořit rum Dos Maderas odráží pionýrského ducha společnosti Williams & Humbert, která díky svým inovacím a důrazu na kvalitu úspěšně funguje již více než 140 let. Chtěli jsme využít naši dlouholetou zkušenost s produkcí prvotřídního sherry systémem Solera & Criadera a zúročit ji při výrobě nové řady prémiových destilátů. Po několikaletém experimentování jsme konečně přišli s něčím, co považujeme za dokonalý mix dvou různých „kultur“ – karibský rum, který zraje v jedinečných dubových sudech po španělském sherry,“ říká Paola Medina Sheldon, Sklepmistr a Master Blender společnosti Williams & Humbert.
Prémiový karibský rum s kapkou sherry
Podstata tohoto výjimečného rumu spočívá v jeho původu a unikátním procesu trojího staření s využitím tradičních metod jak v Karibiku, tak ve španělském Jerezu. Rum Dos Maderas pochází z Barbadosu a Guyany. Zemí, kde se pěstuje nejlepší cukrová třtina a vyrábí nejvyhlášenější rumy. Po 5 letech zrání v sudech po americkém bourbonu se tyto rumy smíchají a převezou z Karibiku do Španělska, kde se dále staří systémem "Solera a Criadera" (zkráceně "Solera") ve sklepích vinařství Williams & Humbert.
Sudy používané ke staření rumů Dos Maderas jsou v průměru více než 60 let staré. Jsou vyrobeny z amerického bílého dubu, který má velmi tvrdé kompaktní dřevo, čímž je ideální pro dlouholeté staření sherry a lihovin. Díky tomu získává rum Dos Maderas jedinečný a komplexní charakter.
Jakmile karibský rum dorazí do sklepů Williams & Humbert, nechá se minimálně 3 roky zrát v sudech z amerického bílého dubu, které předtím byly použity ke staření 20letého sherry Palo Cortado "Dos Cortados". Takto vzniká rum Dos Maderas 5+3. Další dva roky zrání, tentokrát v sudech po 20letém sherry Pedro Ximenez "Don Guido", dají vzniknout výjimečnému rumu Dos Maderas 5+5, který se vyznačuje velmi jemnou, komplexní a harmonickou chutí s vůní rozinek a fíků.
Rumy Dos Maderas jsou k dostání na www.global-wines.cz , v kamenných prodejnách Global Wines & Spirits a dalších vybraných obchodech.